Home

Contact

Routebeschrijving   


Haptotherapie/Haptonomie

Therapeuten:

Beate Langemeijer

Marcel de Jong

Haptonomie
Haptonomie betekent: kennis van het gevoelsleven. Het lichaam wordt gezien als drager hiervan. Het vertelt veel over onszelf, onze relatie met anderen en met onze omgeving. De haptonomie bevordert de aandacht voor de signalen van het lichaam, dikwijls via aanraking. Deze aanraking is prettig en uitnodigend, waardoor het voelen vanzelfsprekend wordt.

Haptotherapie
Haptotherapie is een persoonsgerichte therapie, gebaseerd op de haptonomie, met als doel de balans tussen denken en voelen te herstellen.
Via aanraking, ervaringsoefeningen en gesprekken, ontstaat een voelbaar inzicht in vaak onbewuste of instinctieve reactiepatronen en gevoelens.

Door stress of traumatische gebeurtenissen neemt het lichaamsgevoel af, om emotionele of fysieke pijn te vermijden (onbewust). Bepaalde spieren raken gespannen. En het accent verschuift naar denken, om de controle te herwinnen.
Sommigen richten zich te veel op anderen, of het werk, en lopen zichzelf voorbij. Dat veroorzaakt spanningen en onzekerheid en kan op lange termijn leiden tot overbelasting.
Zulke patronen kunnen al op jonge leeftijd ontstaan.

Haptotherapie bevordert het lichaamsbewustzijn en ontspant, terwijl de veerkracht vergroot wordt. Gevoelens, maar ook grenzen en behoeftes, worden eerder herkend, zodat beter passende keuzes gemaakt worden. Soms komen emoties vrij, die dan verwerkt kunnen worden. Meer ontspannen en met een duidelijke communicatie over gevoelens, ontstaat een warmer contact met anderen.


Voor wie

Haptotherapie verheldert de communicatie en stresspatronen en stimuleert daarnaast ontspanning, zelfbewustzijn en een betere interactie met anderen. Het bevordert in het algemeen de persoonlijke ontwikkeling en helpt speciaal bij onderstaande klachten:

Spanningsklachten door stress, angsten of te grote belasting (bv. slaapproblemen,

burn-out, paniekaanvallen, piekeren);

Lichamelijke klachten met een duidelijke psychische factor (bv. hoofd- of nekpijn,

buikpijn bij kinderen);

Verwerkingsproblemen na een verandering, verlies of traumatische ervaring

(bv rouw, scheiding).

Gebrek aan zelfvertrouwen of zelfacceptatie, niet goed "in je vel" zitten, moeite

met aangeven van grenzen.

Relationele problemen, in het algemeen, ook in het werk of op school (bv door

pesten).


Meer informatie Beate:

www.beatelangemeijer.nl

Persoonlijk overleg: info@beatelangemeijer.nl

Meer informatie Marcel:

www.admotio.nl

Persoonlijk overleg: contact@admotio.nl


Kinderen en jongeren

Kinderen zijn meestal goede voelers,maar kunnen vaak niet zo goed met emoties omgaan: ze uiten zich niet of onduidelijk, of verzinnen vreemde verklaringen voor iets dat ze niet begrijpen. Sommigen zijn extra kwetsbaar, te gevoelig voor prikkels of hebben lichamelijke klachten.
Haptotherapie is geschikt voor gespannen, onzekere, angstige, driftige of (over)gevoelige kinderen. Ze leren, samen met hun ouders, op een speelse manier emoties beter te hanteren, vanuit het eigen voelen.
Jongeren zijn dikwijls op zoek naar hun eigenheid en zelfstandigheid, thuis en op school. Door haptotherapie kunnen ze beter omgaan met de spanningen, die dat proces vaak met zich meebrengt en communicatieve vaardigheden aanleren.


Werkwijze

Bij de intake bepalen we gezamenlijk het doel of thema van de behandeling en bekijken we of haptotherapie daarvoor geschikt is. De behandeling bestaat uit een combinatie van gesprek en ervaren, via oefensituaties of liggend op de massagebank.
De totale behandelduur wordt bepaald in onderling overleg en is afhankelijk van de aard van de problemen. Kinderen reageren sneller en hebben daardoor vaak maar enkele behandelingen nodig.


Vergoeding

Tarief per consult van ca. 60 minuten: € 82,- inclusief 21% BTW. Na het eerste consult is een speciaal kindertarief mogelijk met een verkorte behandelduur voor € 70,-. In bepaalde, dringende, gevallen kan van deze prijs worden afgeweken. Gelieve, zo nodig, tenminste 24 uur tevoren af te melden, per e-mail of telefoon om gaten in de planning te voorkomen.

Via een aanvullend pakket vergoeden de meeste zorgverzekeraars (een deel van) de kosten. Zie de website van de Vereniging Voor Haptotherapeuten: www.haptotherapeuten-vvh.nl


Over de therapeut: Beate Langemeijer (1955)

Na een lange periode als (kinder)fysiotherapeut, kreeg ik de wens om me te richten op de psychische achtergrond van klachten, om meer volgens mijn intuïtie en gevoel te kunnen werken.
Ik volgde de post-HBO opleiding Haptotherapie in Doorn (diploma 2004), nascholingen Haptotherapie bij Kinderen en bij Pubers en diverse cursussen op het gebied van Psycho-somatiek, Psycho-pathologie en Traumaverwerking.
Aanvankelijk werkte ik op haptonomische basis binnen de (kinder)fysiotherapie. In 2008 startte ik daarnaast een eigen haptotherapiepraktijk in het Gezondheids-centrum Villapark 3.

Als GZ-haptotherapeut (nr 413 A), ben ik lid van de Vereniging voor Haptotherapeuten en BIG-geregistreerd nr. 19034290604.
Kamer van Koophandel: 24463580. AGB-zorgverlener: 90036180, AGB-praktijk: 90014986


Haptotherapie is voor mij:
  De hand die je even toesteekt
    (of die je toegestoken wordt)
      bij het beklimmen van een pittige berg
        en je daarbij samen verwonderen
          over dat wat je tegenkomt © Villapark 3 BV, 2018

2018,